Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Žadatel

12. 10. 2012 23:45
Moc pěkně napsáno

Co si myslíte o přímé demokracii ? Je to utopická ideologie ? Myslíte si, že by také dojela na lidské neřesti? Zkuste o tom napsat ;-)

0 0
možnosti
FH

Bouše

12. 10. 2012 8:38
Docela pěkné zamyšlení ...

R^ R^

0 0
možnosti
K

KJV

12. 10. 2012 8:18
Karikatura skutečnosti

Slečno, zjednodušila jste charakteristiku těchto dvou systémů do takové míry, že s toho vznikla karikatura. Ale máte pravdu, hnacím motorem lidské společnosti jsou lidské vlastnosti. Převládají-li neřesti (chamtivost, závist, ctižádost, mocichtivost...) jde k úpadku socialismus i kapitalismus. Kdyby převládaly ctnosti (obětavost, nesobeckost, láska k bližnímu...) přibližují se oba systémy k sobě a zaniká mezi nimi antagonismus.  Protože tomu však tak není, jdou oba systémy od krize ke krizi, od krachu ke krachu až do nějakého hořkého konce.

0 0
možnosti
LB

Irrataki

12. 10. 2012 11:36
Re: Karikatura skutečnosti

díky, podnětné.

0 0
možnosti
TT

žepré

12. 10. 2012 1:40
Že je hnacím motorem socialismu závist,

to je propagandistická třešnička exkluzivní třídy. Když socialista pět dní v týdnu pracuje a dostane za tu práci jen to, co vyrobil za jeden den, nechce víc proto, že by záviděl, ale proto, že se nechce nechat okrádat. :-P

1 0
možnosti
A

Alfie

12. 10. 2012 5:34
Re: Že je hnacím motorem socialismu závist,

Takový socialista by se měl doučit něco o ekonomice, aby se dozvěděl, kolik ze "zisku" při prodeji jím vyrobené věci ukousnou další náklady.

1 0
možnosti
K

kaktusak

12. 10. 2012 1:34
To ne.

Hnacím motorem socialismu není závist, ale snaha uživit se. To je stejné jako v kapitalismu. Rozdíl je ten, že v socialismu je nutné brát ohled na ostatní. V kapitalismu se často někdo živí na úkor ostatních.

Zkrachovalo to (dočasně) na touze některých si všechno rozprivatizovat.

Ano, každý stát je zároveň demokracií i diktaturou. Demokracií pro někoho, diktaturou proti někomu jinému.

Za socialismu se neříkalo: „Drž hubu nebo přijdeš o chleba“. Nemělo by to smysl, o chleba rozhodně nikdo nepřišel, ať říkal cokoliv.

Přístup k alternativním informacím byl, každý si mohl naladit Svobodnou Evropu...

1 0
možnosti
A

Alfie

12. 10. 2012 5:39
Re: To ne.

Ne, neříkalo se "Drž hubu, nebo přijdeš o chleba", ale "Drž hubu nebo přijdeš o kejhák", později už nešlo přímo o život, ale "jen" o svobodu.

A že si každý mohl naladit Svobodnou Evropu? Jaký jste ročník, prosím - o existenci rušiček jste nikdy neslyšel? Co já si pamatuju, táta občas připojil k rádiu televizní anténu a sem tam tu SE i chytil, ale rozumět tomu bylo dost mizerně. Jistě to bylo v každé oblasti jiné, éter se nedal zavřít tak snadno, jako fyzické hranice, ale argumentovat tím, že bylo s informacemi vše v pořádku, protože si přece "každý mohl naladit Svobodnou Evropu", to je s prominutím blábol!

1 0
možnosti
SB

choniathon

12. 10. 2012 1:28
Za socialismu se říkalo: „Drž hubu nebo přijdeš o chleba“??

Myslím, že v socialistických věznicích chleba na jídelním lístku nechyběl. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5396x
Cynický samorost, ateista obdivující ty kdo mají víru, nevyhraněný posluchač subjektivně dobré hudby, ženská co má dost za sebou a doufá, že ještě víc před sebou. Vyznavačka opensource.