Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stačí napsat a prohlasovat zákon, že státní správa má pracovat výhradně na volně šiřitelném softwaru - takže Linux, LibeOffice, open source databáze ...

0 0
možnosti

Vřele děkuji autorce za výstižné komentáře. S mnohaletými zkušenostmi na projektech IT ve státní správě vyjadřuji absolutní souhlas. O podobném "integračním IT projektu" v zaměření na eGovernment se už jednalo vícekrát (viz akce v rámci Úřadu pro veřejné informační systémy nebo Ministerstva informatiky) a je téměř jisté, že se popíše spousta papíru, vytvoří se řada studií (velmi dobře zaplacených), ale ke skutečné integraci nikdy nedojde. Tím míním vznik cílového stavu, kdy by nastalo: sjednocení IT systémů, vzájemná komunikace úřadů, snížení nákladů státní správy sjednocením technologií, snížení obrovského počtu licencí na software apod. Bohužel se jedná jen o jeden výstižný příklad, ale situace je vzhledem v obrovském objemu aktuálně pracujících IT v "zajetí" dodavatelských firem, ještě horší, než si kdo dovede představit. Současný stav IT ve státní správě je obrazem chaosu, který vzniká při zlobovaných výběrových řízeních, a který je do značné míry v zájmu dodavatelů i provozovatelů navázaných na okruhy spřízněných firem i jejich kontaktů přes známosti na"správných" místech.

0 0
možnosti

Tak trošku Vám nesedí, že se tady bude porcovat medvěd a Vám nedají přivonět.

Celý Váš text napadá mimo jiné to, že centralizací úložišť vznikne poměrně úzká skupina, která bude mít přístup k obrovskému množství citlivých dat.

A zároveň se Vám nelíbí, že struktura úložišť je roztříštěná? Diverzifikace je jedinou obranou proti soustředění dat do jedněch rukou, to Vás nenapadlo?

Taky nerozumím tomu, že se o jednu zakázku uchází Microsoft a Oracle. Jsou to přímí konkurenti při správě dat.

A Česká pošta odštěpný závod? Upřímně řečeno - kdyby si pošta vydělal pár kaček navíc, aby nemusela zavírat pobočky v malých obcích, zas tak by mi to nevadilo. Aspoň by státní peníze zůstaly doma. Pořád lepší, než kdyby to za x-miliardový úplatek do soukromé kapsy dostala firma z Kajmanských ostrovů...

Dávám palec dolů.Rv

0 0
možnosti
Foto

Vy jste to moc nepobral, co? Nebo jste se to neobtezoval docist az do konce? Navic... Ad 1/ nevadi mi centralizace. Jenom jednostrannost bez alternativ. A ad 2.... Ceska posta neni to same co ceska posta - odstepny zavod. jsou to 2 ruzne firmy.

0 0
možnosti

Jedná se o jediný aspekt z mnoha aspektů nového sytému vládnutí. Celá situace je velmi komplexní. Jak domácí - v každém jednotlivém státě, tak na úrovni států, tedy mezinárodně.

Jde v podstatě o to, že máme 4 ekonomická světová centra, USA, EU, Rusko a Čínu. Všichni 4 spolu soupeří o sféry ekonomického vlivu, podobně jako Jaltská konference koncem války. K tomu přijde snaha domácích vládnoucích elit podmanit si obyvatelstvo. A funguje to na základě psychologicko-sociologicko-ekonomických nástrojů, tedy manipulací, dezinformací, zničení přirozené sociologické struktury populace, jako na Maltě, udržování života obyvatelstva na úrovni přiměřené chudoby, nespokojenosti.

Dalšími parametry jsou nulové úroky mezi bankami, snaha velikých společností investovat do IT, ale i do občanské vybavenosti..jako jsou silnice a dálnice , mosty atp.

K tomu přijde snaha zdeptat příští generace pomocí špatného školství, viz Buzková, která poslala své děti jako ministryně školství do jiných škol.

Jde o to, že jsme skutečně ovládáni našimi vládnoucími kruhy a to ve všech státech, a tyto vládnoucí kruhy ještě navíc poslouchají nadřazené vládnoucí kruhy z těch absolutně nejmocnějších států světa.

Nejedná se o konspirační teorie, je fo jen naše životní realita.

K tomu přijde i systém s migranty, systém nabízení zboží na základě psychologických studií nakupujících, ale i psychologické pokusy končící atomizací společnosti. A desítky dalších.

Jsem jen rád, že to konečně někdo vidí. Napsal jsem na podobná témata několik článků na zdejším blogu. Například o číslech o české nezaměstnanosti, kde je jasně vidět, jak jsme manipulováni.

A ano, někteří blogěři zde to vidí správně, žijeme v nové formě ekonomického otroctví, nemáte ani okovy na rukách a nohách, ani vytetované číslo na předloktí, to evidenční číslo máte v občance.

4 0
možnosti

Vidíte v dalších souvislostech, jen bych trochu jinak viděla roli "domácích" vládní scény. Domácí vládní politici, jsou jen "lehké figury" (chcete-li loutky) na šachovnici světa na níž hrají ti velcí Vámi zmínění hráči. Lokální politici musí respektovat pokyny těch velkých a za odměnu je jim dovoleno přiživovat se na "drobtech", které zatím ty velké nezajímají. Běda, kdyby se ale vzepřeli.....

0 0
možnosti

On už tady jakýsi moderní feudalismus je, je velmi sofistikovaný, poznáte to jen tehdy, když si položíte otázku, jak je možné, že žijeme v technologicky a ekonomicky nejpokročilejší době uprostřed Evropy a přitom máme tak směšné platy - medián je prý asi 20 000 brutto a důchod průměr 11 000 netto. Je to na hraně chudoby, když si uvědomíte, že tržní nájem třeba v Praze je 6000 kč netto měsíčně za neprůchozí pokoj (!), nikoli byt, za pokoj. Sehnat i mizerně placenou práci je i pro vysokoškoláky číám dál těžší což je de facto poddanství - feudální vztah, kdy musíš pracovat povinně na panském - dnes formálně neukotvený, ale fakticky jsme k němu nuceni, protože podpory v nezaměstnanosti dlouhodobě neumožňují přežít. Takže pokud člověk chce žít v kolonii Česko, musí být buď bohatý, nebo jít do bohatších zemí, kde třeba bude mít lepší příjem, ale nemusí. Tenhle státu feudální kolonie prakticky žádná politická strana nedefinuje, takže ho ani není možné změnit. Bohatší vrstvy, jako politici, vlivní ekonomové nebo právníci, jsou s ním spokojené. Zásoba chudáků je nevyčerpatelná: to jsou mimo tuzemských dovážení dělníci z východu, příchozí ze Slovenska, Ukrajinci a další. Je to uzavřený kruh...Vládnoucí vrstvy nemají zájem ho změnit.

6 0
možnosti

Medián - střední plat je brutto asi 22 000 kč,

0 0
možnosti

Tenhle Tunel je naprosto geniální. Vzhledem k tomu, že není vidět ani slyšet, jen velmi málokdo rozumí jak to funguje a všichni se těší, jak se na úřadech vyřeší všechno jedním kliknutím a nebude muset litat a dolovat potvrzení a výpisy ...

Spolehlivě to našemu Velkému Bratrovi projde a bude mít o svých ovčanech za jejich peníze ještě více informací a pohůnci Velkého Bratra ještě víc odměn od firem, kterým to dohodí.

5 0
možnosti
Foto

Bohužel přesně tak to je. I když ne všichni to dělají pro zisk. Velkým problémem je tady neznalost těch, co o tom nakonec budou rozhodovat. Ta je ale logická. Úředník se má vyznat v papírování, ne v programování, od toho by tu měli být právě ti odborníci. Vždycky to bude o lidech a riziko korupce tu bude vždycky, i kdyby provotní podklady dělala třeba akademická sféra. Jenže takhle jak to je se riziko mění na jistotu.

2 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5396x
Cynický samorost, ateista obdivující ty kdo mají víru, nevyhraněný posluchač subjektivně dobré hudby, ženská co má dost za sebou a doufá, že ještě víc před sebou. Vyznavačka opensource.