Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

pavel 99

18. 9. 2012 10:23
Pěkná úvaha, možná příliš sofistikovaná, tudíž bez diskuse

jenom bych doplnil, že "zodpovědnost" je takovou zptnou vazbou k "pravomoci" a pokud má vše fungovat, musí být správně nastavena. Pokud je příliš "volná" (až neexistující), tak nic nekoriguje špatné rozhodování - viz. příklady, kterých máte v článku dostatek.

Například poslanci. Schvalují zákony, které se jich víceméně netýkají (přes volební období zaručeně, později až "vypadnou" ze sněmovny, což je daleko). Což to udělat naopak. Nově scgválený zákon se NEJDŘÍVE bude týkat poslanců a teprve až bude třeba jeden rok bez novelizací (tedy budou "vychytány nedostatky"), tak by začal platit i pro ostatní občany. To by si panečku jinak dávali pozor, co vlastně schvalují.;-D

0 0
možnosti

Irrataki

18. 9. 2012 12:16
Re: Pěkná úvaha, možná příliš sofistikovaná, tudíž bez diskuse

díky aspoň za tu jednu reakci. Není to špatný nápad, že by dělali sami pokusné králíky svých rozhodnutí. Taky mě napadlo změnit stávající systém jmenování nejvyšších činitelů pilířů státní moci. Co kdyby to šlo odspoda nahoru místo odshora dolů? Odshora padají h...a, odspodu by se mohly zvedat hlavy. Soudci sami by si volili ze svého středu předsedu(třeba i nejvyššího soudu), policejní šéfové by si volili svého prezidenta... a prezident republiky by jim jen obřadně potřásl pazourou... Ne že by se tím dalo zabránit jakékoli manipulaci, ale minimálně by to značně ztížilo cestičky ryze nastrčených figurek.

0 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5396x
Cynický samorost, ateista obdivující ty kdo mají víru, nevyhraněný posluchač subjektivně dobré hudby, ženská co má dost za sebou a doufá, že ještě víc před sebou. Vyznavačka opensource.