Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blanka nám je malá, chceme nový Tunel!

Zjistila jsem totiž, že náš stát chce nás všechny, spolu s desítkami miliard korun, darovat vybrané skupině firem, pokud možno mimo zraky veřejnosti.

Tohle bude možná trochu delší, ale prosím, zkuste dočíst až do konce, budu se snažit, aby to aspoň nebylo úplně nudné. Zjistila jsem totiž, že náš stát chce nás všechny, spolu s desítkami miliard korun, darovat vybrané skupině firem, pokud možno mimo zraky veřejnosti. Protože jsem věčný kverulant, chtěla bych Vám o tom povyprávět, abyste věděli, komu budete patřit a proč. Plus na závěr přihodím návrh alternativního řešení.

Když jsem před lety psala tady na blogu o cenzuře v hlavních médiích, v diskusi mě dost lidí označilo za parnoika a konspiračního teoretika. Nu což. Možná měli pravdu. Během těch let jsem se stejně odmítala blogově či diskusně exhibovat. V poslední době mi ale začalo připadat, že nás, paranoidních konspiračních teoretiků, podezřele přibývá. A to se mi kolikrát chtělo prohlásit tu krásnou větu: „Vidíte? Já vám to říkala!“ a mít z toho škodolibé potěšení, že všichni se ukázali být zaslepenými blázny, kdežto já letadlo. Jenže k čemu je to dobré, vědět co je špatně, přitom odmítat cokoli s tím dělat a jen si pasivně leštit ego v „intelektuálních“ debatách s pár vybranými kamarády?

Protože nám mediální prostor i ve veřejnoprávních sdělovacích prostředcích ovládá „neviditelná ruka trhu“, propírají se jen divácky a čtenářsky atraktivní kauzy, důkladně předžvýkané, aby to pochopil i plebs a informace jsou důkladně profiltrovány, aby se k našim očím a uším dostaly jen ty „opravdu správné, důležité a nezávadné“. Bohužel mi tak nějak uprchlíci a skandály typu Miloš jede do Číny nestačí a tak se stalo, že jsem si začala vytvářet vlastní portfolio informačních zdrojů a nestačila se divit. Předevčírem jsem se dostala k věci, která mě tak zvedla ze židle, že mě to donutilo zvednout zadek, resp. Pozvednout prsty ke klávesnici, a po letech se zase trochu veřejně znemožnit. Samozřejmě, o takových věcech se ve zprávách člověk nedoslechne, protože to je nuda, stejně by to nikoho nezajímalo, nikdo by tomu nerozuměl... Tak určitě...

O co se tedy jedná?

Byla to nenápadná zpráva na oborovém serveru(jo, jsem „ajťák“), na kterou mě upozornil kamarád a IT guru v jedné osobě. Můžete si přečíst zde: http://www.itmforum.cz/rubriky/aktuality/rizeni-it-ve-verejne-sprave-na-
9-vyrocni-konferenci-itsmf/
, ale kvůli specializaci vám to nejspíš nic neřekne. Takže to zkrátím a zkusím přeložit do „lidštiny“.

V rámci monstrózního plánu na elektronizaci státní správy(eGovernment), naplánovaného na roky 2014 – 2020 a kterým protečou miliardy jen za dobu přípravy, se uspořádala konference, kde se sešli vybraní experti z vybraných firem, aby spolu s několika úředníky, kteří mají na starosti „AjTý“ odbory na různých ministerstvech promluvili k „obyčejným lajkům“ z řad úřednictva a vysvětlili jim co je v plánu, proč je to dobré a jak se to má dělat.

Co je to ten eGovernment?

V principu jde o to, že když už tady máme ten internet, i státní správa by měla jít s dobou a usnadnit si provádění agendy jednak vnitřní a jednak komunikaci lidí a firem s úřady. Pokud to má ale fungovat správně, mělo by to být centralizované, neměl by být každý pes jiná ves, zkrátka by se nemělo stát, že si úřady mezi sebou a úřady s lidmi budou stejně ty papíry posílat poštou nebo po kurýrovi, protože ten super „háj tech“ a über drahý systém v Horním Vidlákově si neumí povídat s tím v Dolním Vidlákově, anžto ho dělala jiná firma. Pokud to má teda být všechno OK a má to přinést užitek a opravdové usnadnění, je nutné správně připravit podklady, udělat analýzy, připravit legislativu, udělat rozpočet... prostě je potřeba hodně času, peněz a kvalitních lidí. Až potud dobrý.

Co je tedy tak špatně, že vyhlašuji rovnou hnědý poplach?

Samotná konference a výčet mluvčích je hotová přehlídka korporátní lobby. (Kdo chce být akční a ověřit si to, račte se podívat na článek, odkaz výše, a o daných řečnících a firmách si vyhledat jakékoli info). Něco jako prodejní akce šmejdů. Nebo náborová akce scientologické církve. Jen místo důchodců v publiku sedí státní úředníci, místo šmejdů ajtý experti, kteří důchodcům/úředníkům vysvětlují, proč jsou zrovna jejich hrnce nejlepší, že nezabíjejí při vaření vitamíny a že by byli sami proti sobě, kdyby si je za ty nekřesťanské/nemuslimské peníze nekoupili. Navíc... když ty peníze nejdou z jejich kapsy.

Dítě ještě není ani počato, ale už má vybraného ženicha

Na celodenní konferenci promluvili zástupci následujících firem: ČP OZ(Česká pošta – odštěpný závod, ano, přesně ta firma, jejíž název vám něco říká, nevíte co ale určitě to není spojeno s kladnou emocí), KPMG, IBM, BIZZdesign, Deloitte, Microsoft, SAP, ICZ. Ještě tam do svaté skupinky chybí Oracle, ale jen oficiálně. Neoficiálně byl zastoupen jedním státním úředníkem, Ondřejem Felixem. Což je další problém. Výčet mluvčích z řad zástupců státu se zasekl na čísle 4 plus jeden hostující holanďan a to ještě někteří z těch 4 mají vazby na výše zmíněné firmy. Ostatně... i ty firmy jsou personálně velmi vzájemně provázané. Pro ty, co dané firmy neznají nebo jim to ještě nedošlo. Microsoft dělá kromě Windows i další software, vesměs kancelářského typu a nástroje pro usnadnění procesů. SAP dělá v současné době asi největší informační systém pro firmy, který zahrnuje účetnictví, rozpočtování, skladové hospodářství, správu majetku a obecně kompletní firemní agendu a tím jejich portfolio samozřejmě zdaleka nekončí. IBM dělá kromě poradenství stroje, na kterých to všechno běží. ICZ je firma asi nejvíc dlouhodobě přisátá na státní rozpočet a má nejsilnější lobby, podpořenou velkým množstvím peněz již dříve získaných od státu. Je to především firma poradenská, stejně jako ostatní, které už se mi nechce vypisovat. Výjimkou je Česká pošta – odštěpný závod, kde by snad bylo vhodnější slovo Závod zaměnit za slovo Tunel. Ta se profiluje jako ICT agentura, která to chce všechno koordinovat. Někteří řečníci si ještě aspoň hráli na jistou expertně poradní roli, jiní ale rovnou akorát vysvětlili, které jejich produkty budou vhodné.
Tak. A teď mi někdo může tvrdit, že tahle banda vyvolených za miliardy ze státního rozpočtu vytvoří kvalitní a nezaujatou analýzu...

Celý projekt za(pře)platíte, pak nám budete platit výpalné, doživotně, bez možnosti změny a ještě nám za to budete vděčně líbat p... ruce

Poté, co nám výše zmíněné poradenské firmy překvapivě sdělí, že je dobrý nápad, aby balík kancelářských programů a úložiště dokumentů zajišťoval Microsoft, účetnictví a agendu SAP, všechno to poběží na strojích od IBM, školení zajistí ICZ a všechno to bude koordinovat odštěpný tunel České pošty pod vedením někdejších zaměstnanců Microsoftu, začnou dané firmy monstrzakázku realizovat. Už za prvotní analýzy a přípravu zaplatíme(MY VŠICHNI!) miliardové částky. Tím to ale nekončí. Další desítky miliard poputují k dodavatelským firmám za samotnou realizaci. Ale tím to ještě pořád nekončí. Problém je v softwerových licencích. Co je to licence? To je takové výpalné. Proč výpalné? Přiblížím příkladem. Představte si, že si chcete pořídit třeba... krásný nový hrníček. Koupíte si hrníček za svůj těžce vydělaný peníz. Jenže koupí hrníčku se zavážete, že za každé napití zaplatíte hrnčíři poplatek za používání. Pokud nezaplatíte, z hrníčku se stane záchodová kachnička. Že je to nesmysl, příklad absurdní, software není hrníček atd? No... absurdní to možná je, ale věřte, u software je to ještě daleko horší. Jednotlivé programy jsou na sebe navázané jako skládačka. Asi nejlíp je to vidět u Microsoftu a zvlášť, pokud jste firma. Nebo stát. Pokud si pořídíte jeden produkt, postupně zjistíte, že se vám na to začaly nabalovat další a další, až už vlastně nemáte jinou možnost. Určitě to znáte z vlastní zkušenosti. Pořídíte si domů počítač s „Vindous“. Potřebujete ale v něčem číst dokumenty a vyplňovat tabulky. MS Office je jasná volba. No ale co když budete chtít používat e-mail? Hele Outlook je přece nej... a věřte, že pro firemní použití je toho daleko víc a v daleko větší míře provázané. Máte ve firmě PC s Windows? Zcela určitě. Nechcete je nějak centrálně spravovat? Co takhle Active Directory? Máte tam i balík Office? Co třeba sdílet dokumenty, verzovat je, vyrábět workflow? Raději přes MS cloud nebo si pořídíte MS Sharepoint? Potřebujete instant messaging? No jistě, samozřejmě MS Lync. Je to velmi propracovaná a úspěšná obchodní taktika. Bohužel pro uživatele. U licencí se totiž velmi často platí nejen za to, že se na programu bude pracovat a bude se vyvíjet, ale především za to, že vám stávající verze nepřestane fungovat. Případnou novou a lepší verzi si budete muset koupit extra. Pokud náhodou budete chtít na programu něco změnit, nebo vám něco nebude vyhovovat, budete muset zaplatit zase, i přesto, že původně to mělo být „na míru“. Nebo ne?

Ve chvíli, kdy máte tímhle svinstvem prolezlý celý státní aparát, je v podstatě nemožné se z toho vyvlíknout, protože jakákoli změna by byla ještě daleko problematičtější, než původní zavedení do provozu a to z jediného důvodu. Díky provázanosti jednotlivých programů je nemožné změnit jednu část, protože ostatní programy by si s tou novou částí nechtěly a neuměly povídat. Bylo by to, jako kdybyste mezi bandu hladových bojových psů hodili naštvanou kočku.

Vzpomněla jsem si na Švejka a jeho „už 6x prodaného Balabána“. S licencemi na software to totiž bývá podobně. Někdo něco vyrobí a prodá to třeba 100x. Aniž by mu byť jediná věc zmizela. Jenže navíc následně vydírá zákazníka tím, že když za ten produkt nebude platit dál, přestane to fungovat. Je normální platit za produkt nebo provedenou práci, jenže v tomhle systému se platí za nic. Je to jako byste si koupili nový byt a stejně museli developerovi platit nájem. Moje oblíbená ekonomka Ilona Švihlíková téhle výborné obchodní strategii ve vztahu ke státu říká „dobývání renty“, považuje to za jednu z velkých sviňáren dnešní doby a já s ní v tomhle hluboce souhlasím. A je to přesně to, k čemu to spěje.

Kopanec na konec: Soukromé firmy budou mít detailní informace o kterémkoli z nás

Vzpomínáte si, jak jsme všichni svorně nadávali na EET? Že ano? Není to ani týden, co ten paskvil prošel prvním čtením. Proč nám to zvedá mandle? Jeden z důvodů přece byl, že teď bude mít Bureš ještě detailnější informace o všech. Hehehehe. Tak tohle je, pánové a dámy ještě slabý odvar. Jedním z bodů na konferenci bylo, že by se měly více využívat datová centra a sdílená úložiště, tzv. Cloudy, které by samozřejmě provozovaly ty milé firmy na svých strojích a svých systémech. Cloudy. Mraky. Už jste o tom někdy slyšeli, ne? Třeba Google Disk. Něco si nahrajete někam na internet, díky tomu se nemusíte bát, že když vám shoří disk nebo ztratíte telefon, že o to přijdete. Navíc to máte kdykoli odkudkoli k dispozici. To je přece skvělá služba, no ne?? Tak. A teď si představte situaci, kdy pošlete daňové přiznání na finančák, nějaký rodný list na úřad nebo co já vím, rozvodové papíry na soud. A daná organizace, aby to měla všechno hezky dostupné odkudkoli, si to pošle na datové úložiště, třeba právě Microsoftu. Takže Microsoft nebo kterákoli jiná firma bude mít jako na dlani veškeré informace o všech občanech. A kdo ví, třeba bude takové úložiště v rámci agendy využívat i tajná služba, armáda, nemocnice atd. No, třeba taková Nagyová/Nečasová, kdyby pracovala v Microsoftu, hned by jí to ulehčilo práci.

Jde to ale vůbec udělat lépe a radostněji? Ano!

I když mám jakýs takýs pojem o strojích a systémech, na tohle je potřeba víc, než znalost dostupných technologií. Je potřeba vědět i něco o fungování státního aparátu, jak funguje legislativní proces atd. Když jsem se na to ptala mého kamaráda, který potřebné znalosti má, odpověděl mi doslova:

Stát má hromady a hromady datových center. Nutně jsou předimenzovaná, běží na nich historické aplikace, které velmi často berou víc výkonu, než potřebují. Takřka každý resort má své (nejedno) datacentrum. I větší města mají svá datová centra. Nejdřív je dobrý nápad to analyzovat. Výsledky analýzy dát k veřejnému připomínkování a udělat tomu osvětu mezi odbornou veřejností. Premisou dalšího postupu by mělo být "využijme zdrojů, které máme k dispozici a koordinujme své postupy, abychom vše platili jen jednou", takže co si takhle postavit státní cloud v českém datacentru? Nebo udělat distribuované řešení, nic nestavět a využít toho, co tu už máme? A kdo by k tomu měl licenční práva? Co kdyby to byl open-source( https://cs.wikipedia.org/wiki/Otev%C5%99en%C3%BD_software ), který - tak jako náš stát - tak trochu patří nám všem? Co kdybychom měli jednu spisovou službu pro každou organizaci, která by byla otevřená? Co třeba jedno účetnictví pro všechny organizační složky státu? Samozřejmě také otevřené, vždyť když jeho vývoj zaplatil stát jednou, tak proč by to měla platit každá jeho součást znovu a znovu? Nebyla by tahle cesta pro alespoň ten eGovernment, kde si z principu jednotlivé organizace nekonkurují, rozumnější a úspornější než to, co pravděpodobně navrhnou zmiňovaní řečníci konference?
 
Tahle jeho odpověď se mi velice líbila, naprosto se s tím ztotožňuji. Takže ano. Alternativa tady opravdu existuje a je na dosah ruky. Stačí chtít. Je potřeba se zajímat, je potřeba se ptát, je potřeba v případě nutnosti i protestovat. Jinak nás, někteří kvůli vlastnímu zisku a někteří ze zkostnatělosti či neznalosti, prodají pod rukou. Až totiž dojde na realizaci projektu tak jak je připravený, už nebude cesty zpátky.

Státní moc se dělí na 3 části. Legislativu, justici a exekutivu. Tímhle projektem, tak jak je chystaný, ne privatizujeme exekutivní složku státní moci. My se jí chystáme dobrovolně odevzdat do soukromých rukou, ještě za to platit a přitom se vzdát možnosti na tom cokoli změnit. Vážně to tak chceme? Pokud se nebudeme zajímat a ptát, jako bychom to předem odsouhlasili.

Autor: Lea Bradáčová | pondělí 15.2.2016 12:00 | karma článku: 39,33 | přečteno: 4541x
  • Další články autora

Lea Bradáčová

Dnes půjdu s davem, za migrační krizi tak trochu díky aneb komentář k brexitu

Uprchlickou krizi ze dne na den vystřídal šok z brexitu. A vyjadřují se všichni, komentují všichni, najednou má zkrátka každý to své vysvětlení. Tak taky přidám svou trošku do mlýna.

27.6.2016 v 10:59 | Karma: 22,39 | Přečteno: 654x | Diskuse| Politika

Lea Bradáčová

Názor: Evropská unie nositelem míru a porozumění. Co prosím???

Myslela jsem si, že to je nějaký vtip. Evropská unie nositelem Nobelovy ceny míru. Ale nebyl. Evropská unie se tak zařadila mezi jména jako jsou Henri La Fontaine, Bertha von Suttner, Matka Tereza, Lékaři bez hranic... nebo spíš trojici Henry Kissinger, Barrack Obama, Jásir Arafat.

12.10.2012 v 22:55 | Karma: 25,77 | Přečteno: 1095x | Diskuse| Společnost

Lea Bradáčová

Člověčí neřesti hnacím motorem ekonomických systémů

Na tohle téma mě přivedla debata několika kamarádů před večeří. Přišlo mi to jako tak zajímavé téma, že by byl hřích se nepodělit. Jaké lidské vlastnosti jsou hnacím motorem kterého ekonomického zřízení? Tady nemluvím o původních, idealistických myšlenkách a utopii. Mluvím o realitě, která se nás přímo dotkla a dotýká, o ideálech, které byly důkladně zpracovány a přetvořeny lidmi a mocenskými skupinami.

12.10.2012 v 0:49 | Karma: 12,74 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ekonomika

Lea Bradáčová

Aby se koza nažrala a vlk chcíp - Úvaha o (z)odpovědnosti

“Jsme vláda rozpočtové odpovědnosti”, “poslanec nemůže být trestně odpovědný za svá rozhodnutí”, “je třeba z toho vyvodit odpovědnost”, “toto nebylo v mé kompetenci, nejsem za to zodpovědný”, “za tyto zákony je zodpovědná minulá vláda, ne ta naše” , “pane redaktore, to je otázka politické odpovědnosti, nikoli trestní...”... Co to tedy ale ta (z)odpovědnost je?

17.9.2012 v 23:32 | Karma: 18,38 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Společnost

Lea Bradáčová

Že by informační embargo na události ve světě?

Co je s Řeckem, kterým nás tak strašili? Co se děje v zemích kolem nás, které nás přímo ovlivňují? Koho zajímají politické mrtvoly veverek? Proč mají největší mainstreamové zprávy u nás informační hodnotu 00nic, když jde o zásadní aktuality?

8.4.2012 v 15:08 | Karma: 47,26 | Přečteno: 22930x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5396x
Cynický samorost, ateista obdivující ty kdo mají víru, nevyhraněný posluchač subjektivně dobré hudby, ženská co má dost za sebou a doufá, že ještě víc před sebou. Vyznavačka opensource.