Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Člověčí neřesti hnacím motorem ekonomických systémů

Na tohle téma mě přivedla debata několika kamarádů před večeří. Přišlo mi to jako tak zajímavé téma, že by byl hřích se nepodělit. Jaké lidské vlastnosti jsou hnacím motorem kterého ekonomického zřízení? Tady nemluvím o původních, idealistických myšlenkách a utopii. Mluvím o realitě, která se nás přímo dotkla a dotýká, o ideálech, které byly důkladně zpracovány a přetvořeny lidmi a mocenskými skupinami.  

Socialismus – hnacím motorem se stala závist. Vstupní myšlenka byla, že se zruší soukromé vlastnictví výrobních prostředků a ty budou patřit všem. Společnost a výroba nebude trpět na nedostatek a všichni se budou mít dobře. Ve zkratce řečeno. Výstup? Všichni víme.

Dalo by se říct, že diktatura proletariátu byla hnána závistí a na závisti i zkrachovala. Ti co měli málo, chtěli mít víc, pokud možno bez vlastního přičinění.

Kapitalismus – zisk je alfou a omegou, soukromé vlastnictví se na hodnotovém žebříčku dostává výš než život sám. Hnacím motorem je chamtivost. Kdo má málo, chce mít víc, kdo má moc, chce ještě víc a být mocným k tomu. Svět je řízen kapitálem. Beztvarým, nadnárodním, odlidštěným…

Oba praktikované systémy jsou ve své nahotě diktaturami. Diktatura proletariátu, stejně jako diktatura kapitálu vládne pracovní síle pomocí strachu o holý život. Je jedno, jestli je to život vlastní nebo život blízkých. Také nezáleží až tolik na tom, zda jde o strach z výkonných složek moci státu nebo z bankrotu. Obojí totiž vede ke stejnému důsledku.

Za socialismu se říkalo: „Drž hubu nebo přijdeš o chleba“. Dnes máme moderní dobu a některá hesla se trochu pozměnila. Věta o chlebu by se dala nahradit větou „Plácej si co chceš, ale hezky šlapej v námi určených kolejích, nebo přijdeš o střechu nad hlavou“.  Ano, je to šroubovanější, sofistikovanější, ale obojí vede k témuž. Jako bych z obojího slyšela církevní poučku „Modli se, pracuj a poslouchej“. Jen se dnes v nemodlíme k Bohu na nebesích ale k bohu v portmonce.

Dnešní kapitalismus i nedávný socialismus mají dokonce i své vlastní systémy cenzury. Socialismus byl odkázán na ubohé bránění, snahu, aby se politicky nesprávné informace nedostaly k vědomí obyvatelstva. Spousta úředníků procházela veškeré texty, které kde byly napsány, aby se některé dostaly na stránky novin, ty správné písně do éteru a jiné byly vrženy v trezor nebo věčné zatracení. Často spolu s jejich autory.  Kapitalismus to provádí daleko chytřeji, navíc k tomu dnes existuje skvělý prostředek – internet. K čertu s objektivitou. Přehlcení informacemi, některé informace ne přímo lživé ale správným způsobem laděné, vybrané informace daleko víc viditelné než jiné a tisíckrát omílaná lež se stává pravdou. (Co jiného byla státní propagace „řekněte ANO“ vstupu ČR do EU nebo NATO). Jak prosté, jak geniální, jak účinné. A lidé ještě poděkují, protože mají pocit svobody a když budou chtít, přece se k informacím dostanou, nikdo jim to nezakáže.

Touha kapitalismu po neustále se zvyšujícím zisku je nekonečná ale zvyšování zisku začíná narážet na své hranice. Bohatnutí bohatých a chudnutí chudých v moderním světě, kde není dostatek válečných konfliktů pro nezřízenou spotřebu a tedy i potřebu další výroby, je už u zádi s dechem.

Ale co s tím? Jaký systém nastavíme teď? Kam se společnost vyvine? Tržní ekonomika se svíjí v křečích. Svět je rozbitý, ta tam je snaha o funkčnost čehokoli, důležitý je pouze a jedině zisk. Co ale bude? Nějaká prapodivná kombinace? Kapitalisticko-socialistická perestrojka? Děkuji pěkně, ale to už tu tak nějak je a nepomáhá. Chce to něco nového. Novou myšlenku, novou metu. Jaká lidská vlastnost bude hnacím motorem dalšího uspořádání? (Napadá mě lenost, ale ta prý už pohání vynálezy.) Má vůbec cenu vycházet z nějaké čisté utopické ideologie a tu pak zprznit, nebo tento krok přeskočit, rovnou si určit, na kterou strunu člověka budeme hrát a kolem toho vystavět hrady z písku?

Nevím, nevím, nevím, netuším. Ale jestli na to někdo přijde, měl by dostat nobelovku. Zvlášť, pokud to bude fungovat.

Autor: Lea Bradáčová | pátek 12.10.2012 0:49 | karma článku: 12,74 | přečteno: 637x
  • Další články autora

Lea Bradáčová

Dnes půjdu s davem, za migrační krizi tak trochu díky aneb komentář k brexitu

Uprchlickou krizi ze dne na den vystřídal šok z brexitu. A vyjadřují se všichni, komentují všichni, najednou má zkrátka každý to své vysvětlení. Tak taky přidám svou trošku do mlýna.

27.6.2016 v 10:59 | Karma: 22,39 | Přečteno: 654x | Diskuse| Politika

Lea Bradáčová

Blanka nám je malá, chceme nový Tunel!

Zjistila jsem totiž, že náš stát chce nás všechny, spolu s desítkami miliard korun, darovat vybrané skupině firem, pokud možno mimo zraky veřejnosti.

15.2.2016 v 12:00 | Karma: 39,33 | Přečteno: 4541x | Diskuse| Ekonomika

Lea Bradáčová

Názor: Evropská unie nositelem míru a porozumění. Co prosím???

Myslela jsem si, že to je nějaký vtip. Evropská unie nositelem Nobelovy ceny míru. Ale nebyl. Evropská unie se tak zařadila mezi jména jako jsou Henri La Fontaine, Bertha von Suttner, Matka Tereza, Lékaři bez hranic... nebo spíš trojici Henry Kissinger, Barrack Obama, Jásir Arafat.

12.10.2012 v 22:55 | Karma: 25,77 | Přečteno: 1095x | Diskuse| Společnost

Lea Bradáčová

Aby se koza nažrala a vlk chcíp - Úvaha o (z)odpovědnosti

“Jsme vláda rozpočtové odpovědnosti”, “poslanec nemůže být trestně odpovědný za svá rozhodnutí”, “je třeba z toho vyvodit odpovědnost”, “toto nebylo v mé kompetenci, nejsem za to zodpovědný”, “za tyto zákony je zodpovědná minulá vláda, ne ta naše” , “pane redaktore, to je otázka politické odpovědnosti, nikoli trestní...”... Co to tedy ale ta (z)odpovědnost je?

17.9.2012 v 23:32 | Karma: 18,38 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Společnost

Lea Bradáčová

Že by informační embargo na události ve světě?

Co je s Řeckem, kterým nás tak strašili? Co se děje v zemích kolem nás, které nás přímo ovlivňují? Koho zajímají politické mrtvoly veverek? Proč mají největší mainstreamové zprávy u nás informační hodnotu 00nic, když jde o zásadní aktuality?

8.4.2012 v 15:08 | Karma: 47,26 | Přečteno: 22930x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03,  aktualizováno  12:09

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5396x
Cynický samorost, ateista obdivující ty kdo mají víru, nevyhraněný posluchač subjektivně dobré hudby, ženská co má dost za sebou a doufá, že ještě víc před sebou. Vyznavačka opensource.