Že by informační embargo na události ve světě?

8. 04. 2012 15:08:00
Co je s Řeckem, kterým nás tak strašili? Co se děje v zemích kolem nás, které nás přímo ovlivňují? Koho zajímají politické mrtvoly veverek? Proč mají největší mainstreamové zprávy u nás informační hodnotu 00nic, když jde o zásadní aktuality?

Občas s kamarádem zapředu rozhovor na téma Dění kolem nás. Ráda se dozvím něco nového ale většinou z toho bývá víc otázek než odpovědí. Rozhodně to dá ale podnět k zamyšlení. Včera jsme se dostali až k Řecku, revolucím, svobodě. Tvrdil mi, že u nás je propracovaný systém cenzury, který je kombinovaný se systémem přehlcení lidí vesměs nepotřebnými a nic neříkajícími daty bulvárního charakteru, které ale pasivní divák/čtenář zhltne a tím nastolí pocit informačního nasycení. Trochu jsem pátrala a čím dál víc mu dávám za pravdu. Už jsem dávno přišla o iluze ohledně systému v ČR ale domněnce o aspoň částečně svobodném státu jsem věřila. I tahle poslední naděje ale začíná upadat. Proč? Protože:

Není to tak dlouho, co nás strašili řeckou krizí. V rámci předvolební masáže se stalo Řecko tématem č. 1 a oháněla se tím snad všechna politická uskupení. Po čase se o tom přestávalo mluvit, debaty utichly. Dnes jediné, co sem tam mainstreamovými médii problikne ohledně řecké krize je, zda řekům dají nebo nedají další půjčku, zda nechají nebo nenechají pazdráti z unie a měnového fondu zemi zbankrotovat. NIC VÍC! Proč nám nepovědí reálně co se tam děje? Komu se to nehodí do karet? Proč například se zpravodajstvím z válečné severní Afriky je menší problém, než se zprávami z nám daleko bližší lokality? Zkusila jsem si vyhledat česky psané články na téma řecko. A SKORO NIC! Sem tam letmo zmínka o řecké dluhové krizi ale jinak ticho po pěšině. Že by nám snad nechtěli dávat příklad?

Až na BBC news jsem narazila na nějaké kusé zprávy a informace o situaci. Například o tom, že se před budovou tamního parlamentu zabil důchodce na protest proti vládním škrtům http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-17627838 . Že nepokoje a demonstrace jsou tam na denním pořádku a to včetně srážek demonstrantů s policíí http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-17621939 . Že z lidí, kteří do té doby normálně žili a pracovali se stávají bezdomovci, že skoro 50% Řeků do 30-ti let nemá práci ani naději, říká se jim "ztracená generace".

Další příklad. Spojené Státy Americké. Půl roku zpátky málem neschválili navýšení rozpočtu. To by znamenalo BANKROT. Jedna z největších a nejmocnějších zemí světa málem zbankrotovala. Nejspíš by s sebou stáhla většinu severní polokoule. Kolik vysílacího času tomu věnovala naše drahá média? Kolik článků a s jakou informační hodnotou na tohle téma vyšlo? Já si na moc nevzpomínám. A pokud ano, všechno to bylo pod značkou: "Tak tohle mohl být průser, ale nakonec to dobře dopadlo, takže se vlastně nic neděje." Jenže ono se děje.

Nemůžu věnovat tolik času vyhledáváním informací, na které naše hlavní sdělovací prostředky tak nějak zapomněli. Televizi nemám, zprávy sleduju ze záznamu z internetu a čtu hlavní internetové deníky. K čemu je nám, když se o nějakém konkrétním problému ví, ale ví o něm malá skupinka zasvěcených a do všobecného povědomí se to nedostane? Pokud se informace touto cestou cenzurují, můžeme se pokládat za svobodnou demokratickou společnost? Mám už dost žaboveverčích válek a trapných tyrád u zinscenovaného soudu. Svět je větší než náš pupek, i když se nás místní média snaží přesvědčit o opaku.

Zkuste někdo prosím alespoň v diskusi dát linky na informace o tom, co se děje, něco z toho, na co v televizi i novinách "zapomněli", něco, o čem bychom neměli vědět, natož o tom mluvit.

=============================================================

9.4.2012

Díky všem, kteří v diskusi navrhli další informační zdroje. Tak aby nezanikly tak snadno:

rozcestníky:

http://pravednes.cz

http://www.inespravy.sk

česky psané:

http://blisty.cz/

http://www.zvedavec.org/

http://www.prvnizpravy.cz/

http://www.energybulletin.cz/

http://www.denikreferendum.cz/

zahraniční:

http://www.foreignaffairs.com/

http://www.zerohedge.com/

http://theautomaticearth.org/

http://blisty.cz/

Autor: Lea Bradáčová | neděle 8.4.2012 15:08 | karma článku: 47.26 | přečteno: 22930x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 3 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.07 | Přečteno: 840 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.24 | Přečteno: 3173 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5396

Cynický samorost, ateista obdivující ty kdo mají víru, nevyhraněný posluchač subjektivně dobré hudby, ženská co má dost za sebou a doufá, že ještě víc před sebou. Vyznavačka opensource.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...